Méhviasz
A méhviasz az évszázados tapasztalatok alapján a legismertebb és legnemesebb állati eredetű viasz, melyből a legkiválóbb természetes kozmetikumok és környezetbarát felületkezelő anyagok készíthetők házi körülmények között. A natúr kozmetikumok esetében az emulzió testesebb, sűrűbb állagának eléréséhez konzisztencianövelőket lehet használni. A méhviasz egy ilyen természetes konzisztencia növelő, illetve gyenge emulgeáló tulajdonsággal is rendelkezik, ezért számos natúr kozmetikum recept összetevői között megtalálható. Klasszikus emulgeátorokkal együtt nem érdemes alkalmazni. Ajakápolóknál, masszázstömböknél magas olvadáspontja (60-65 Celsius fok) lehetővé teszi, hogy a vele készült termékek még nyáron se olvadjanak szét. Érdekes kutatási eredmény, hogy egy német tanulmány szerint az előírásoknak megfelelően alkalmazott méhviaszt tartalmazó kozmetikumok hatásosabbak a bőrápolásban, mint a hasonló, petróleum alapú készítmények!
A méhviasz a mézet termelő méhek viaszmirigyének terméke, apró pelyhek formájában, a 12 – 17 napos fiatal dolgozók választják ki melyből a hatszögletű sejtek sokaságát építik fel a rovarok. A kiválasztott méhviasz teljesen átlátszó, de fehér színt kap azután, hogy a méhek rágással képlékennyé teszik. A végső sárgás-barnás színt a pollenben található olajok miatt, valamint a propolisz (más néven méhszurok) hatására nyeri el. A viasz többféle vegyület keveréke. Legfontosabb alkotóelemei a szabad zsírsavak, melyek a viasz 13%-át, a szilárd alkoholok vegyületei 70%-át, a szénhidrogének pedig 12-13%-át alkotják. A méheknek 1 kg viasz termeléséhez 3 és fél kg mézre, 50 g virágporra van szükségük.Ez a viaszanyag nagyon rugalmas és tökéletes vízlepergető hatással rendelkezik. A méhviasz előállításánál a lépet megtisztítják a méztől és felolvasztják. A természetben található gyógyhatású szerek közül a méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület, melyek hatása az idő múlásával sem csökken.
Felhasználható gyertyakészítésre, mely történhet mártással, formába öntéssel vagy viaszlapok feltekerésével. A méhviaszból készült gyertya nem csöpög, valamint szemmel alig látható füstöt bocsát ki. Pecsétek készítéséhez is használható. Fényesítő, impregnáló anyagként cipő és bútorápolókba. A kozmetikában és a gyógyszerészetben krémek, kenőcsök, paszták, folyadékok és rúzsok alkotórésze. Élelmiszerek esetén elsősorban védőburokként és fényesítőanyagként alkalmazzák, de ízanyagként (méz ízű) is használható. Számos sajt felületét méhviasszal vonják be, ugyanis így az jóval tovább eltartható, és a sajtnak különleges ízt kölcsönöz. Gyümölcsök felszínét bevonva véd a mechanikai hatások, a kiszáradás és a penészedés ellen. Modellező viaszként, sí vaszkokba. Növények metszési felületeinek kezelésére.