Erdei mézharmatméz
Az erdei méz, vagy más néven harmatméz, egy igazi különlegességnek számít. E típusú méz, eltér a többi méztől, ugyanis a szorgos méhek nem a virágok nektárjainak felhasználásával állítják elő, hanem az erdei fákon található mézharmatból. A mézharmat nem más, mint a fák levelein megbújó levéltetvek, liszteskék, levélbolhák, fedelesszárnyúak és kabócák által előállított, magas cukortartalommal rendelkező kiválasztási termék. Az említett rovarok a nővény levelén található rostcsöveken át szívják magukba a nedvességet, ám akkora nagy mennyiségben, hogy azt nem képesek teljes mértékben magukban tartani. Ezért, a felesleges nedvességet mézharmat formájában a levélre választják ki. Ez a különlegesen nagy tisztaságú, magas cukortartalmú anyag mágnesként vonzza magához a méheket, a legyeket és a hangyákat. Tehát, a mézharmat nem más, mint a levéltetvek által kiválasztott anyagcseretermék. Az erdei mézek alapjául szolgál például a tölgy, a fűz, a juharfa, a jegenyefenyő vagy a lucfenyő levelein fellelhető mézharmat.
Az erdei mézek íze különböző lehet, hiszen az aromája annak függvényében alakul, hogy a méhek milyen fáról gyűjtötték össze a méz elkészítéséhez szükséges mézharmatot. Az erdei méz színe szintén attól függ, hogy a mézharmat honnan származik. Általánosságban azonban elmondható, hogy e típusú méznek a színe igen sötét, íze pedig igen markáns. Az erdei méz illata igen enyhe, kissé fenyőre emlékeztető. Az erdei méz egy közepesen kristályosodó méztípus, ám vannak olyan fajtái is, amelyek rendkívül gyorsan kikristályosodnak.
Az erdei méz gyógyhatása kiemelkedik a többi méztípusé közül. Mivel magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, ezért kifejezetten jó immunerősítő szer. Csodálatos összetételének köszönhetően az erdei mézvizelethajtó, roboráló, általános erősítő, csonterősítő és nyugtató hatássalrendelkezik. Nehéz fizikai munka végzése esetén, illetve legyengült immunrendszerű személyeknek kifejezetten ajánlott a rendszeres erdei méz fogyasztása. Az erdei méz remek ellenszere aszamárköhögésnek, illetve a légúti hurutos megbetegedéseknek, ezért megfázás, nátha, torokgyulladás, légcső- és tüdőpanaszok esetén érdemes az antibiotikumos kezelés kiegészítésére alkalmazni. Az erdei méz ajánlott fogyasztási mennyisége általánosságban napi 4-5 evőkanálnyira tehető. Kenyérre kenve, vagy önmagában javallott fogyasztani, sütéshez és főzéshez való felhasználása azonban nem ajánlott.