Hársméz

Hársméz

Kislevelű hárs (Tilia cordata L.), Nagylevelű hárs (Tilia platyphíllos L.) és Ezüst hárs (Tilia argentea L.) fafajok alkotják hárserdeink nagy részét. Elsősorban a Dél-Dunántúlon jelentős erdőalkotó, de hazánkban általánosan elterjedt fafaj mind erdőalkotóként, mind fasoralkotó parkfaként. A hársfa 25-30 m magasra növő, sárga vagy zöldes álernyős virágzatú növény. Színe változatos, a világossárgától a borostyánsárgáig terjed, íze nagyon erős, kissé kesernyés, illata intenzív, hársillatú. Viszonylag nehezen kristályosodik, de ha kikristályosodik nagyszemcsés fehér színűvé válik, néha frakcionáltan fent nagyszemcsés, középen finomszemcsés alul pedig sötét folyékony formában jelenik meg. Illóolajai, farnezol tartalma és egyéb hatóanyagai révén jó hatása van a megfázásos tünetek enyhítésében (köhögés, hörghurut). Kolin tartalma folytán gátolja a zsírlerakódást és az érelmeszesedést. Igen erős antibiotikus hatású méz. Fogyasztása önmagában kanalazva vagy italokba keverve. Ajánlott megfázás, torokgyulladás, köhögés és lázzal járó betegségek esetén. Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt. Lefekvés előtt 1 kanál mézet ajánlott ilyen esetekben fogyasztani.

MUTASD MIND