Napraforgó krémméz
A napraforgó az őszirózsafélék családjában a Heliantheae nemzetségcsoport egyik legismertebb faja. Kedvelt haszonnövény, a szántóföldi növények egyike. Olajának kedvező élettani hatásai miatt gyógynövénynek is számít. A szorgos méhek többnyire a Magyarország déli síkságain található napraforgótáblákon gyűjtik össze a mézük alapanyagául szolgáló anyagokat. A napraforgóméz színe aranysárga. A színt az határozza meg, hogy mennyi flavonoid található meg a napraforgómézben. E típusú méz állaga rendkívül lágy, magas szőlőcukor tartalma miatt gyorsan kristályosodó és rendkívül ízletes. Esztétikus kinézetű, rendkívül kellemes illatú mézfajta.A méz íze nagyban függ attól, hogy milyen aromaanyagok alkotják, valamint, attól, hogy ezek az anyagok milyen mennyiségben lelhetők fel benne. A napraforgóméz esetében az aromaanyagok mennyisége megközelítőleg 19 százalékra tehető, ennek is köszönheti a rendkívül kellemes aromáját, ízét és illatát.A napraforgóméz nem csupán önmagában, csemegeként történő fogyasztásra alkalmas, hanem tea, kávé ízesítésére és sütésre-főzésre egyaránt felhasználható. Ez a fajta méztípus különösen ajánlott például a mézeskalács sütéséhez, húsok pácolásához, továbbá saláták készítése során is alkalmazható, hiszen igen kellemes, különleges aromát képes kölcsönözni az ételeknek, az ízeket pedig sokkal intenzívebbé varázsolja. A napraforgóméz gyógyhatása, a többi típusú mézhez hasonlóan, rendkívül kiemelkedő. A magas ásványi anyag tartalommal rendelkező napraforgóméz hatása kiterjed az immunrendszerre is, hiszen fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása révén az általános egészségi állapot javítására is tökéletes lehet a rendszeres fogyasztása. Erősíti a szervezetet, véd egyes daganatos megbetegedések ellen, segít megelőzni az érelmeszesedés kialakulását, oldja a görcsöket, csökkenti a koleszterinszintet, illetve a felső légúti megbetegedések kezelésére és a prosztatát érintő megbetegedések kockázatának csökkentésére is kiválóan alkalmas. A napraforgóméz kémhatása savas, mivel PH-ja 4,5 és 3,6 közötti értékre tehető. Ennek okán, a napraforgóméz fogyasztása gyomorsav túltengés esetén nem ajánlott.
Mivel a napraforgóméz magas szőlőcukor tartalma miatt 1-2 hónap alatt elveszti folyékony állagát nagyon durva szemcsékben szinte szilárd állagúvá kristályosodik. A könnyebb felhasználhatóság okán a napraforgómézet krémesítjük. Nem veszünk el belőle semmit, nem adunk hozza semmit és ami a legfontosabb nem melegítjük csak azért, hogy folyékony mézet kapjunk. A folyamat abból áll, hogy a közvetlenül a kristályosodás megindulása előtt egy speciális keverőszárral ellátott saválló acél tartályban megfelelő sebességgel meghatározott időnként megtörténik a méz keverése. A keverést addig szükséges végezni amíg a napraforgóméz kikristályosodása be nem fejeződik. A teljes folyamat végén egy kenhető, folyékony finom szemcsékben kristályosodó szinte krémállagú mézet kapunk.