Repcekrémméz
Magyarország egész területén folyik repcetermelés. Legeredményesebben a Dunántúl déli és nyugati megyéiben foglalkoznak vele. Szemet gyönyörködtető tavasszal a virágba borult szép sárga repce virágtenger, az első tömeges nektárt adó kultúrnövény. A repceméz roppant gyorsan sűrűsödő mézfajta. A kristályosodási folyamata nagyjából néhány napon belül bekövetkezik, mivel igen magas szőlőcukor tartalommal rendelkezik. A kristályosodási folyamat érdekessége, hogy nincsenek külön fázisai, vagyis egyöntetűen képes kristályosodni. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a repceméz, krémméz előállítására tökéletes lehet.A repceméz színe krémszínűtől a halvány sárgáig terjedő. Nagyon édes, de emellett van a nyíló repcetáblára emlékeztető enyhe illata. A repceméz előnyeiként említhetjük meg, hogy candida diéta esetén is bátran beépíthető az étrendbe, továbbá jelentős pozitívumnak számít a repceméz esetében az a tulajdonsága is, hogy kevésbé savas, mint a többi mézfajta. Ezért, míg a többi méz evése nem ajánlott gyomorsavtúltengés esetén, úgy a repceméz bátran fogyasztható ilyen esetben is.A repceméz, hasonlóképpen a többi mézhez, számos jótékony hatást képes gyakorolni a szervezetre. A repceméz gyógyhatása főként az érzékeny gyomrú emberek számára kamatoztatható, hiszen a gyomorsavtúltengés következtében fellépő kellemetlen tüneteket képes igen hamar csillapítani, sőt akár meg is szüntetheti azokat, ha rendszeresen fogyasztjuk. A repceméz gyomorsav csökkentő hatása jelentős.A repceméz igen magas szőlőcukor tartalommal rendelkezik, ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott sportolók számára, illetve szellemi vagy fizikai munkát végző személyek is bátran beilleszthetik az étrendjükbe. A repceméz cukorbetegség káros mellékhatásainak enyhítésére is alkalmazható. A repceméz olyan magas minőségű beltartalommal rendelkezik, hogy a méhek egyik legkiválóbb táplálékának számít. Tápanyagokban gazdag a repce virágpora és méze egyaránt, így remekül felerősíti a méheket. A repceméz hatása az emberek szervezetében is érvényesül, hiszen remekül erősíti az immunrendszert, továbbá erős fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bír, ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott a legyengült, sokat betegeskedő személyek számára.
A könnyebb felhasználhatóság okán a repcemézet krémesítjük. Nem veszünk el belőle semmit, nem adunk hozza semmit és ami a legfontosabb nem melegítjük. A folyamat abból áll, hogy a közvetlenül a kristályosodás megindulása előtt egy speciális keverőszárral ellátott saválló acél tartályban megfelelő sebességgel meghatározott időnként megtörténik a méz keverése. A keverést addig szükséges végezni amíg a repceméz kikristályosodása be nem fejeződik. A teljes folyamat végén egy kenhető, nagyon finom szemcsékben kristályosodó krémállagú mézet kapunk.